Sociale netwerken zijn de grootste vrienden van banken

Sociale netwerken zoals Hyves en Facebook zijn geen concurrenten van banken, maar juist hun grootste vrienden. Ten onrechte wordt beweerd in de Telegraaf van 8 november dat sociale media op termijn de rol van banken kunnen overnemen. In toenemende mate zetten financiële instellingen nu al sociale media in om de communicatie over en weer met klanten te verbeteren. Dat ‘de eerste Amerikaanse bank inmiddels een virtueel kantoor op Facebook geopend heeft’  is ook geen baanbrekend nieuws. Vele tientallen banken wereldwijd (en dus ook in Nederland) gebruiken Facebook en andere netwerken nu al om hun klanten beter te kunnen bedienen.

Dat bankzaken in de toekomst via sociale netwerken geregeld gaan worden, lijkt me eveneens een illusie. Hyves en Facebook zullen zich niet als concurrenten van banken kunnen gaan presenteren, omdat een concurrentiepositie met zich meebrengt dat sociale netwerken kunnen gaan deelnemen aan het betalingsverkeer. Toezichthouders zullen dat niet snel toelaten. In 2007 speelde al een eerste belangrijke zaak rond internet-uitlener Boober en de Nederlandse toezichthouder Autoriteit Financiële Markten. De AFM eiste toen dat Boober een vergunning aanvroeg om via het internet geld uit te lenen aan klanten. Het bedrijf kwam onder de vergunningsplicht uit door zich te beperken tot het verlenen van maximaal 100 leningen met een totaalbedrag van € 39.000.

Strateeg Social Media Rick Mans zegt in het bericht dat banken hun klanten als vrienden moeten behandelen. Ik weet niet of ik een vriendschappelijke relatie met mijn bank wil aangaan. Belangrijker vind ik dat banken een dialoog aan gaan met de klant. Sociale netwerken zijn daar uitermate geschikt voor. En voor wie nog niet zo ver is: ga bij de klant op bezoek of nodig hem uit. Denk na over uw boodschap. Heren en dames van het financiële bastion, komt uit uw ivoren toren tevoorschijn, ga de straat op, en laat zien wat het is om klanten te hebben. Geef ze de hand, praat met ze, hou ze vast en geef ze een knuffel. Zo moeilijk is het niet, dat beloof ik u.