Zie ginds komt de val van je voetstuk

Aan alle ouders die hun kinderen jarenlang hebben wijsgemaakt dat Sinterklaas bestaat: jullie hebben een groot probleem. Vijf december komt eraan en zoontje- en dochterlief zijn intussen weer net iets snuggerder dan vorig jaar. Dit jaar ga je het niet meer volhouden om keihard te beweren dat Sinterklaas bestaat. Het moment van de waarheid is daar. Je moet je bloedeigen kind vertellen dat jij, die ze altijd hebben bewonderd en blindelings geloofd, hen al jaren met stalen gezicht hebt voorgelogen. Ja… honderd man ontslaan is gemakkelijker. Daarom speciaal voor jullie, hieronder een paar tips op een rij, afkomstig uit de crisiscommunicatie, om het afpakken van de mooiste kinderillusie ooit met zo weinig mogelijk kleerscheuren te doorstaan.  

1. Communiceer proactief in plaats van reactief. Neem je kind dus apart op 6 december, haal diep adem en boor die kinderillusie, helder en doeltreffend de grond in. Incasseer die blik van immens diepe teleurstelling, die is inderdaad bedoeld voor jou.

2. Weet dat alles uiteindelijk toch uitkomt. Kom dus meteen naar buiten met alle negatieve informatie, en zeg dat het Bram van der Vlugt is op tv. Hoe minder informatie het kind krijgt, hoe groter de kans op speculatie. Onthul meteen in een moeite door dat de tandenfee ook niet bestaat.

3. Houd de boodschap simpel, vermijd teveel nuances, blijf to the point, geef geen technische details en gebruik geen vakjargon. Zeg dus niet: uit pedagogische overwegingen heb ik nooit steekhoudende argumenten gevonden om jou niet aan deze grootste deceptie uit je leven bloot te stellen. Geef gewoon toe: ‘ja, papa is soms een rotzak.’

4. Besef dat je geloofwaardigheid volledig aan gruzelementen ligt bij je eigen kind. Probeer dit stukje bij beetje weer op te bouwen met concrete bewijzen voor je eigen betrouwbaarheid en betrokkenheid. Illustreer je betoog met praktische voorbeelden. Beloof bijvoorbeeld pannenkoeken te gaan eten, en zorg dan ook dat die vanavond op tafel staan.

5. Toon medeleven. Uw kind beschouwt u vanaf nu als een leugenachtig monster. Het is cruciaal uw communicatie af te stemmen op het leed van de kleine gedupeerde die huilend voor u staat. Om medeleven te kunnen tonen is het van belang dat u openheid uitstraalt en overkomt als mens van vlees en bloed (zelfs al bent u dat niet altijd). Zet uw meest schuldbewuste blik op en probeer voorzichtig of uw kind een knuffel van uw kant nog accepteert.

Veel succes. Onthou: het is al snel Kerst, het ultieme feest voor familieverzoening.