FH NL-evenement: Washington-insider Kris Balderston over de Amerikaanse verkiezingen

Op dinsdag 18 oktober was Washington-insider Kris Balderston, President Global Public Affairs and Stakeholder Management van FleishmanHillard, in Nederland om met onze klanten en relaties de Amerikaanse presidentsverkiezingen te bespreken. Kris leidde het Global Partnership Initiative toen Hillary Clinton minister van Buitenlandse Zaken was, en was daarvoor ruim acht jaar haar plaatsvervangend stafchef in de Senaat. FH Nederland organiseert met regelmaat dit soort evenementen, en maakt daarbij dankbaar gebruik van het wereldwijde netwerk.

Eerst ging onze Nederlandse Director Public Affairs, Jacques Bettelheim, in op social media bij de Nederlandse verkiezingen. Hij identificeerde vier mogelijkheden om als politieke partij kansen te benutten: het gebruik van verschillende kanalen voor verschillende doelen, consistent aansprekende visuals en video’s inzetten, in-the-moment content zoals Snapchat en livestreams aanwenden, en profiteren van directe interactie met potentiële kiezers. Waarbij hij concludeerde: “Het gevecht vindt plaats op Facebook, maar kan ergens anders gewonnen worden.

Kris’ werkrelatie met Hillary Clinton leidde tot interessante inzichten. Zo blijkt haar afstandelijke imago niet aan te sluiten bij hoe ze in het dagelijks leven is. “Ze heeft een fantastisch gevoel voor humor en is ontzettend betrokken bij de mensen om haar heen. Midden in haar campagne neemt ze de tijd om te vragen op welk nummer mijn dochter de openingsdans van haar bruiloft zal doen. Het beeld dat de buitenwereld heeft, wordt waarschijnlijk deels veroorzaakt door het feit dat ze de eerste vrouw is die kans maakt president te worden”.

De demografische aspecten van deze verkiezingen zijn boeiend. Als alleen vrouwen zouden stemmen op de nieuwe president, zou de uitkomst anders zijn dan wanneer alleen mannen zouden stemmen. Trump loopt bij vrouwen namelijk 15% achter, terwijl hij 5% meer mannelijke stemmen dan Clinton zou winnen. De kanteling op het niveau van staten is groot.

De GOP (Grand Old Party oftewel de republikeinen) zit overigens met een fundamenteler probleem: groepen die traditioneel republikeins stemmen, worden relatief kleiner. Door ouderdom, en door een veranderende bevolkingssamenstelling. Dit werd al gesignaleerd in de ‘GOP autopsy’ na de verkiezingen in 2012. Maar de oplossing is, getuige de huidige situatie, nog ver weg. De toon richting immigranten is een droevig voorbeeld van de ontwikkeling die leidt tot vervreemding van een grote groep potentiële kiezers.

Het is niet ondenkbaar dat de huidige toon strategisch van aard is. Democraten winnen ongeveer 2% bij een goede opkomst. Door teleurstelling in het politieke debat en het niveau van deze verkiezingen blijven mensen thuis. Media spelen hier overigens een rol in. Zoals Les Moonves, CEO van CBS, zei: “Het is misschien niet goed voor Amerika, maar het is verdomd goed voor CBS.”

Kris Balderston schat de kans dat Trump wint op zo’n 20%. Als rechtgeaard aanhanger van de democratische partij ziet hij de toekomst positief in. Als Clinton president is, zal ze als eerste vrouw op die positie een nieuwe betekenis aan het ambt geven. Tegelijkertijd staat ze bekend als iemand die weet samen te werken met de republikeinen. Haar ervaring als senator zal tot goede resultaten leiden, na een aantal jaren van moeilijke samenwerking tussen ‘the Hill’ en het Witte Huis.

dsc04945

img_20161018_145545

dsc04953