Een dag uit het leven van een stagiair bij FH

Het team van FleishmanHillard in Nederland wordt gekenmerkt door een grote mate van diverse expertises en de huidige stagiaires zijn daar zeker geen uitzondering op! En dat zijn wij: Marie-Julie (internationale communicatie en marketing) en Nili (politiek en public affairs). Wij vertellen je graag wat een stagiair bij FleishmanHillard nu eigenlijk allemaal doet.

Marie-Julie
Als stagiair werk je voor een paar vaste klanten, maar word je ook bij veel korte projecten en activiteiten betrokken. Hoewel onze dagen daardoor nooit hetzelfde zijn, begint een ‘typische’ dag rond half 9. Ik vind het fijn eerst even mijn mails te lezen en te beantwoorden. Daarna lees ik op maandagochtend altijd de weekendkranten en selecteer ik het belangrijkste nieuws om aan onze collega’s door te sturen. Vaak komt er in de loop van de ochtend wel iemand langs voor een spoedklusje voor de ‘interns’. Soms pakken Nili en ik het samen op, andere keren kijken we bij wie dit het beste past. Tussen de middag lunchen we altijd met z’n allen in het kantoorrestaurant, wat ontzettend gezellig is!

In de middag heb ik meestal een paar verschillende taken. Bijvoorbeeld media monitoring, om in de gaten te houden wat er in de media geschreven wordt over onze klanten en wat het sentiment daarbij is. Er zijn ook nog een paar projecten waarvoor we media zelf benaderen: zo zijn we voor een hip elektronicamerk bezig om journalisten en influencers uit te nodigen voor een relatie-evenement dat we organiseren in Amsterdam. Ik besteed vaak een uurtje per dag aan het mailen van journalisten, maar ik heb ook aan projecten gewerkt waarbij ik mee heb gedacht aan een nieuwe merkstrategie voor een klant of een productlancering!

Om de dag af te sluiten staat er nog een teammeeting voor een klant op het programma. We werken vaak in teams van vier en tijdens deze meeting geven we elkaar een update en bepalen we de belangrijke acties voor bijvoorbeeld de komende twee weken.

Nili
Zoals je al hebt kunnen lezen, zijn onze dagen heel divers! Op dinsdag hebben we een algemeen teamoverleg met álle collega’s. Tijdens zo’n meeting geeft elke collega een update van zijn of haar klanten en projecten. Dit is heel fijn, want je bent gelijk op de hoogte van waar iedereen mee bezig is. Bovendien is er genoeg ruimte om in te haken op bepaalde projecten of vragen te stellen. Als stagiair heb je ook de taak om te notuleren tijdens zo’n overleg.

Tijdens je stage zit je niet alleen maar achter je bureau: zo kan het ook voorkomen dat je samen met een collega een klant gaat bezoeken, in of buiten de stad, of mee moet helpen bij het opzetten van bepaalde activiteiten. Kort geleden heb ik bijvoorbeeld geholpen bij de feestelijke opening van een nieuwe winkel van één van onze klanten! Heel druk, maar ook superleuk om zo’n evenement van begin tot eind met collega’s te organiseren.

Monitoring zit, net als bij MJ, ook in mijn takenpakket. Voor één klant heb ik een maandelijkse deadline staan, wat inhoudt dat je een rapportage moet aanleveren aan het einde van elke maand. Bij het monitoren voor een klant is het niet alleen belangrijk om scherp te blijven op het nieuws van de betreffende dag, maar dit ook te plaatsen in een bredere context van lopende ontwikkelingen. Dit vereist dus ook een stukje pro-activiteit van jouw kant; altijd alert en kritisch blijven op wat – en door wie – geschreven wordt in verschillende media en wat dit vervolgens betekent voor de betreffende klant. Daarnaast zijn bijna alle rapportages die ik samenstel in het Engels: een taal die veel gebruikt wordt bij FleishmanHillard, vanwege het internationale karakter en de klanten.

Voor mij is verder de balans tussen mijn PA-pakket en PR-pakket heel interessant, want hier kan ik mijn eigen kennis en creativiteit goed in kwijt. Een perfecte combinatie dus van leuk én leerzaam!

Onze conclusie
Als je interesse hebt in public affairs, public relations en erg belangrijk, communicatie in de breedste zin van het woord, dan zal een stage bij FleishmanHillard Amsterdam je een goed beeld geven van alle diverse mogelijkheden en werkzaamheden binnen het vakgebied. Toegegeven: het kan intensief zijn maar tegelijkertijd krijg je ontzettend veel energie van je collega’s en haal je ook nog eens voldoening uit je dagelijkse werkzaamheden. Naast vele leermomenten en nieuwe ervaringen, zit je in een omgeving waar je veel aangemoedigd zal worden om mee te denken en je ideeën te delen. Al met al dus vele waardevolle learning experiences!

Marie-Julie en Nili

Marie-Julie en Nili

Enthousiast geworden? FleishmanHillard Nederland zoekt nieuwe stagiairs! Solliciteren kan hier.